Povolání
Pomocný číšník

Kvalifikační úroveň: Střední vzdělání; Střední vzdělání s výučním listem (2)
Odborný podsměr: pohostinství
Alternativní názvy: Pomocná servírka
Platové rozmezí
14 877 Kč - 29 859 Kč

Charakteristika

Pomocný číšník zajišťuje pomocné práce při servírování a podávání pokrmů a nápojů.

Pracovní činnosti

  • Výpomoc při obsluze hostů restauračního zařízení.
  • Spolupráce na přípravě a aranžování místností a tabulí.
  • Vydávání pokrmů a nápojů.
  • Ošetřování a nalévání nápojů.
  • Běžná údržba výčepního zařízení.
  • Výpomoc při přípravě slavnostních akcí a při obsluze na slavnostních akcích.
  • Péče o používané předměty (sklenice, nádobí, příbory atd.).
  • Uskladňování a kontrolování zboží a zásob.

Pracovní podmínky

Člověk není vystaven žádné významné zátěži.

více informací

Kvalifikační požadavky

Odborná příprava a certifikáty

Nejvhodnější přípravu pro tuto pozici poskytuje střední vzdělání s výučním listem v oboru kuchař-číšník, práce ve společném stravování. Jinou alternativu představuje střední vzdělání s výučním listem ve skupině oborů gastronomie, hotelnictví a turismus.

více informací

Další informace o povolání

K této jednotce práce nejsou připojeny žádné nižší jednotky práce

Měkké kompetence

1 2 3 4 5
Efektivní komunikace
Kooperace (spolupráce) 
Kreativita
Flexibilita
Uspokojování zákaznických potřeb 
Výkonnost
Samostatnost
Řešení problémů
Plánování a organizování práce
Celoživotní učení
Aktivní přístup
Zvládání zátěže
Objevování a orientace v informacích
Vedení lidí (leadership)
Ovlivňování ostatních

více informací

Obecné dovednosti

1 2 3
Počítačová způsobilost
Způsobilost k řízení osobního automobilu
Numerická způsobilost
Ekonomické povědomí
Právní povědomí
Jazyková způsobilost v češtině
Jazyková způsobilost v angličtině
Jazyková způsobilost v dalším cizím jazyce

více informací

Odborné znalosti

Pro tuto typovou pozici nejsou dosud zpracovány odborné znalosti.

více informací

Odborné dovednosti

Pro výkon této typové pozice jsou obvykle požadovány tyto praktické dovednosti:
1 2 3 4 5 6 7 8
Nakládání s inventářem
Skladování potravinářských surovin
Ošetřování a skladování nápojů
Výpomoc při podávání pokrmů a nápojů jednoduchou obsluhou
Obsluha technologických zařízení v provozu
Příprava teplých nápojů
Provádění hygienicko-sanitační činnosti v potravinářských provozech a dodržování hygienických předpisů
Zajištění bezpečnosti hostů, BOZP, PO

více informací

Zdravotní podmínky

Výkon této pozice je omezen těmito onemocněními:
  • Závažná onemocnění dýchacích cest a plic.
  • Chronická onemocnění dýchacích cest s poruchou funkce včetně alergických onemocnění a těžších funkčně významných deformit hrudníku.
  • Poruchy vidění.
  • Duševní poruchy.

více informací